2010. július 22., csütörtök

Hazai Adócsalók az interneten! Főleg a licitoldalakat figyeli az APEH


Az adóhatóság 16 embere napi nyolc órán át böngészi a különböző internetes licitoldalakat, mert egyre többen üzletszerűen kereskednek ezeken a honlapokon - értesült a Magyar Nemzet. A közelmúltban például egy olyan vállalkozót füleltek le a revizorok, aki 10 millió forint értékben árult gyerekjátékot egy licit portálon, adót azonban elfelejtett utána fizetni.
Színtiszta adócsalás az interneten. Egy hirdetésben építési anyagról, vagy munkadíjról szóló számlát árulnak. Licitálni lehet rá. Az ilyen típusú hirdetéseket már régóta figyeli az APEH. Az utóbbi időben azonban már a hétköznapi árucikkek is felkeltették a figyelmüket.

Például egy karóra, 17 ezer forintért. Erre az összegre ugyan még nem figyelne fel az adóhatóság, de ugyanaz a személy öt oldalon keresztül hirdet hasonló ékszereket, összesen több százezer forint értékben.

„A múltkor is volt egy fogása a revizoroknak, ott például 10 millió forint értékben árultak legókat, teljesen újakat árultak az interneten, és ebből komoly jövedelme származott.”

Egy magánszemély 200 ezer forintos bevételig adómentesen kereskedhet. E fölött azonban 20 százaléknyi személyi jövedelemadót kell megfizetnie. A vállalkozónak ezzel szemben már egy forint után is adóznia kell. Sokan ezért kereskednek magánszemélyként az interneten.

„A revizoraink az üzletszerűséget vizsgálják, vagyis, hogy valaki főállásban, főtevékenységként ebből él, tehát komoly jövedelemre tesz szert” – mondta Bakonyi Ágnes, az APEH szóvivője.

A Kereskedelmi Szövetség örül annak, hogy az APEH az internetes kereskedést is vizsgálja.

„Sajnos sok olyan vállalkozás is megjelenik a neten, aki számára az adóhivatal ismeretlen, járulékot, adót nem fizet, adószáma nincs, éppen ezért csak helyeselni lehet, hogy az adóhivatal fellép ezek ellen a vállalkozások ellen” – mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Az elmúlt napokban több száz úgynevezett ál-vállalkozónak küldött felszólító levelet az APEH. Ha ezután sem fizetnek járulékot, akkor büntetést rónak ki rájuk, ami akár több millió forint is lehet.

VIDEÓ

FORRÁS: RTLKLUB

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése