2010. szeptember 1., szerda

Börtönbe juttat a kandikamera

MAGYARORSZÁG — Börtönbe is kerülhet, aki napszemüvegbe vagy nyakkendőbe rejtett kamerát, golyóstollba épített diktafont rendel magának az interneten. A titkos adatrögzítők haditechnikai eszköznek számítanak, márpedig aki jogtalanul használ ilyesmit, akár 2-től 8 évig terjedő szabadság

– Az elmúlt hetekben több mint 10 alkalommal foglaltunk le olyan, általában a Távol-Keletről érkező postai küldeményeket, amelyekben rejtett adatrögzítőket találtunk – ismertette Sipos Jenő, a vám és pénzügyőrség szóvivője. – Munkatársaink átvizsgálják a csomagokat, bár ezt főként akkor teszik meg, ha a feladót vagy a feltüntetett tartalmat gyanúsnak találják. A címzettek csak utólag döbbennek rá, mekkorát tévedtek, amikor azt hitték, ártalmatlan tréfa csupán miniatűr kémkamerát vagy trükkös lehallgatókészüléket vásárolniuk. Egy 2004-es kormányrendelet engedélyhez köti ezeknek a „kettős felhasználású termékeknek" a megszerzését – tette hozzá a szóvivő.

A kérdéses rendelet felsorolja az összes olyan titkosszolgálati és titkos vizuális eszközt, amelyek engedély nélküli tartása bűncselekménynek számít. Így ha a vámosok a csomagokban olyasmire lelnek, ami szerepel a listán, kötelesek büntetőeljárást kezdeményezni a címzett vagy a szállító ellen.

FORRÁS: BLIKK.HU

2010-02-05 HIR

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése