2011. február 22., kedd

Bajt hozhatnak a titkos kép- és hangrögzítő eszközök



Sokan nem sejtik tetteik várható következményét, amikor olyan ártalmatlan tréfának tűnő dolgokat vásárolnak a világhálón keresztül, mint a különféle tárgyaknak álcázott, rejtett kamerát, esetleg hangrögzítő berendezést is tartalmazó készülékek.
Sok esetben későn döbbennek rá az internetes vásárlók, hogy amit néhány kattintással megszereztek, sokkal nagyobb gondot jelent majd, mint amekkora örömöt okozott volna.
Ami az utóbbi idők trendje szerint igen felkapott miniatűr kémkamerákat és lehallgató- készülékeket illeti, sorozatosan szűri ki a Vám- és Pénzügyőrség azokat a postai küldeményeket, amelyek ezeket az ún. „kettős felhasználású termékeket” rejtik.
Ezután szakértő vizsgálja meg a gyanús termékeket, majd szakvéleményében állapítja meg, hogy a megrendelt termék a haditechnikai eszközökről szóló, 2004-évben kiadott kormányrendelet hatálya alá esik, vagyis az ilyen termék megszerzése engedélyhez kötött.
E rendelet sorolja fel „Titkosszolgálati eszköz, vagy titkos vizuális eszköz”-ként a nevezett termékeket, melyek engedély nélküli megszerzése büntetőeljárást vonhat maga után.
Ezért szembesülnek mostanában egyre többen azzal, hogy gyakran ártalmatlan tréfának szánt, miniatűr, rejtett videó-felvevővel felszerelt napszemüveg, karóra, golyóstoll megszerzésével bűncselekmény valósul meg, a vámhatóság pedig köteles büntetőeljárást bevezetni a küldemény címzettje vagy szállítója ellen.
Bár sok esetben nem lehet tudni a felhasználás célját, de ezek a szerkezetek – többek között – alkalmasak arra, hogy személyeket az emberi méltóságukban megsértsenek. Például, ki gyanakodna egy öltözőben felejtett golyóstollra, napszemüvegre, stb., legfeljebb miután saját leplezetlen önmagával szembesül az egyik „videó-megosztó” oldalán.
Számtalan egyéb helyzetben is alapvető az emberi méltóság, a személyhez fűződő jogok védelme, ezért fontos az azok csorbítására alkalmas eszközökkel folytatott kereskedelem fokozott ellenőrzése.
A „visszaélés haditechnikai termékkel és szolgáltatással, illetve kettős felhasználású termékkel” bűncselekmény elkövetői 2-től 8 évig, üzletszerűen vagy bűnszövetségben elkövetve 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak.

10 megjegyzés:

  1. A vám parancsnoka a TV-ben nyilatkozta hogy magánfelhasználásra a behozatal nem bűncselekmény. Az rtl klubbon volt a kékfényben, itt is be volt linkelve már. Baromi unalmas hogy minden 5 cikk erről szól.
    Az meg még gázabb ha ettől függetlenül továbbra is lefoglalja a VÁM.

    VálaszTörlés
  2. Magánfelhasználásra 1 db de itt már kereskedelmi mennyiségek vannak 1db se lehet behozni csak a bíróság eltengette egyszeri egyedi rendelés röl volt szó. Azért a 1 ért is jól meg hurcolták meg 100e ft be lett a cucc.Halottam olyanról aki több tolat rendelt és több napig előzetesben csücsült.

    VálaszTörlés
  3. vannak fent videók is rtlen nincsen kék fény nézegesd a videókat meddig jutottak 1 tollal meg 1 szemüveggel

    VálaszTörlés
  4. www.birosag.hu/resource.aspx?ResourceID=OITHAnonim&OEA=2201-H-BJ-2009-126&K=0 tessék it egy itélet 400000ft nem minden bíró egyforma

    VálaszTörlés
  5. "B u d a p e s t, 2009. év december hó 8. napján"

    Ez az ítélet elég régi, az azóta nyilatkozó vámparancsnok 2010 őszén volt a TV-ben. (tök mindegy hogy hívjuk a műsort, én kékfénynek hívok minden bűnüggyel kapcsolatos műsort vagy riportot, más érteni szokta az analógiát)

    VálaszTörlés
  6. fel tudok rakni 2010 es lefoglaló papírt is

    VálaszTörlés
  7. Akkor a szokásos hatósági retardáltság...

    VálaszTörlés
  8. Ugyan már!Millió számban érkeznek be ezek a termékek Kínából postán.Még sem érdekli sem a Vámhivatalt sem a Apeh-ot.A több ezerszerese beérkezik mint amiből problémát csinálnak.Úgy ,hogy fasza gyerekek,az illetékes meg hagy tépje a száját.

    VálaszTörlés
  9. Persze igazad van !A hamis Kínai órák is százszámra érkeznek naponta,még sem zavar senkit.Most is van a vaterán ezer darab.

    VálaszTörlés
  10. Van is sok hülye aki meg is veszi tőlük.Szinte versengenek a licitálásokon.Láttam 30,40 licitet is egy egy hamis órára.Ez eladó kiírja ,hogy a bolti ára 120000 Ft. körül van és rögtön akad pár tíz hülye aki szinte verseng érte.Nem veszi észre,hogy a másik licitáló az eladó felesége és esze ágában nincs megvenni, csak az árakat nyomja felfelé.Azt sem veszi észre ,hogy már a duplájánál jár mint amit ér és rá szánt.A lényeg,hogy az Övé legyen.

    VálaszTörlés