2011. február 24., csütörtök

A kémkedést büntetik

Interneten kínálják a kémkamerás órákat, tollakat, napszemüvegeket. Rendelni belőlük veszélyes, a pénzügyőrség sorra foglalja le a – főként Ázsiából érkező – csomagokat.

Kémórát – akár olyat is, amilyet James Bond használt –, már 18 és 63 angol font között, azaz 5 és fél ezer és 19 ezer forint között kínálnak külföldi internetes portálokon. A minikamera általában a számlap kettes számánál van elrejtve. Magyar kereskedelmi honlap is van, abban egy 8 gigabyte-s kamerás toll 8 ezer forintért rendelhető.

A vám- és pénzügyőrség országos szóvivője, Sipos Jenő ezredes felhívta a figyelmet arra, hogy a törvény egyértelműen fogalmaz:

– A ˝titkosszolgálati eszköz, vagy titkos vizuális eszköz˝-ként a jogszabályban megnevezett termékek engedély nélküli megszerzése büntetendő. Sokan nem sejtik a várható következményt, amikor ártalmatlan tréfának tűnő dolgokat vásárolnak a világhálón – hangsúlyozta Sipos Jenő.

A pénzügyőrség munkatársai az elmúlt hetekben 16 alkalommal foglaltak le olyan postai küldeményeket, amelyek rejtett módon kép- és hangrögzítésre alkalmas eszközöket, napszemüveget, karórát, golyóstollat tartalmaztak. Ugyanígy néhány, a Ferihegyi repülőtéren hazaérkezőnél is találtak ilyen tárgyakat.
– Munkatársaink szúrópróbaszerűen ellenőrzik a gyanús, főként a távol-keleti országokból érkező csomagokat. Sorozatosan szűrik ki azokat a postai küldeményeket, amelyek ezeket az úgynevezett ˝kettős felhasználású termékeket˝ rejtik.

Arra a kérdésünkre, hogy hogyan tudják meg, mi van a csomagban, Sipos Jenő annyit válaszolt:

– Amennyiben a kockázatelemzés alapján fennakad a küldemény, azt átvilágítják s ha szükséges, felbontják. Ezután szakértő vizsgálja meg a gyanús termékeket, majd szakvéleményében állapítja meg, hogy az a haditechnikai eszközökről szóló kormányrendelet hatálya alá esik-e.

Az ezredes megjegyezte, ezek a szerkezetek – többek között – alkalmasak arra, hogy személyeket az emberi méltóságukban megsértsenek. Például, ki gyanakodna egy öltözőben felejtett golyóstollra, napszemüvegre, legfeljebb akkor, amikor saját leplezetlen önmagával szembesül az egyik ˝videomegosztó˝ oldalán.

– Számos egyéb helyzetben is alapvető az emberi méltóság, a személyhez fűződő jogok védelme, ezért fontos az azok csorbítására alkalmas eszközökkel folytatott kereskedelem fokozott ellenőrzése – mondta végül Sipos Jenő.

A ˝visszaélés haditechnikai termékkel és szolgáltatással, illetve kettős felhasználású termékkel˝ bűncselekmény elkövetői 2-től 8 évig,
üzletszerűen vagy bűnszövetségben elkövetve 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak.



http://www.kisalfold.hu

1 megjegyzés: